Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

Kitap Ağacı'yla birlikte okuduğumuz ilk kitabımı bitirdim. İnstagram'dan takip edenler zaten bilirler. Şimdi yorumlama zamanı.
Scout, Jem, Dill, Atticus ve Calpurnia'yı çok özleyeceğimi itiraf etmeliyim. Scout, Jem ve Dill'in çocuk gözleriyle olaylara bakış açıları o kadar etkileyici ki insana "Neden büyüyoruz? Büyürken neden kötüleşiyoruz?" sorularını sordurtuyor. Oysa çocukken mantık öylesine basit, öylesine karşılıksız ve öylesine temiz.

1930'larda Finch ailesinin yaşadığı eyalette bir zenci beyaz bir kıza tecavüz etmekle suçlanır ve vay gelir haline. Kitapta sadece ırk ayrımı değil, sınıf ayrımına da oldukça detaylı yer verilmiş. Çocukların olaylara bakış açılarını, yaşanılanlar karşısındaki tepkilerini ve bunlar içerisinde nasıl büyüdüklerini kitap boyunca öyle güzel anlatmış ki Harper Lee hayran olmamak elde değil. Kitap sever herkese tavsiyemdir :)
Gelelim romanın nasıl yazıldığına; Harper Lee henüz 10 yaşındayken (1936'da), yaşadığı kasabada ki bir olayı baz alarak yazmış bu romanı. Yaşanan olayın ailesi ve komşuları üzerindeki etkilerini inceleyerek Bülbülü Öldürmek'i oluşturmuş.
Romandaki "Dill" karakteri yazar Harper Lee'nin çocukluk arkadaşı olan Truman Capote'den esinlenerek yaratılmış. O zamanki adı Truman Persons olan Capote, tıpkı romanda Dill'in Scout'ların kapı komşusu olması gibi Harper Lee'nin kapı komşusuymuş.
Aslında farklı bir yönden bakarsak 10 yaşında bir çocuğun etrafında olanlardan ne kadar etkilendiğini de görebiliriz. Yoksa nereden çıkabilirdi ki böylesine güzel bir kitap?

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.